Na jaren atletiek op hoog niveau maakt Jesper Arts de overstap van atleet naar trainer bij Running Team Brabant. We blikken terug op de hoogtepunten uit zijn sportcarrière als 400m horden- en 800m-specialist en kijken vooruit op de rol die hij gaat vervullen bij Running Team Brabant.

Het speelde al langer in zijn hoofd, de overstap van atleet naar trainer. Toch eindigde de sportcarrière van Jesper eerder dan gehoopt. “Ik had eigenlijk nog door willen gaan tot ik de grens van 1:50.00 op de 800 meter zou breken. Maar zover kwam het net niet.”

Toch kan Jesper terugkijken op een prachtige sportcarrière. In 2013 won hij zijn eerste nationale seniorentitel op de 400 meter indoor. Later dat jaar werd hij ook Nederlands kampioen op de 400 meter horden. In de afgelopen jaren won Jesper maar liefst tien medailles op nationale kampioenschappen. “Terugkijkend op mijn sportcarrière ben ik vooral trots op de Nederlandse titels die ik heb behaald. Met name mijn eerste seniorentitel op de 400 meter indoor. Ik was pas 20 jaar oud, dat zoiets dan lukt is extra bijzonder.” Daarnaast heeft Jesper deelgenomen aan verschillende internationale toernooien, waaronder het EYOF, EK U20, EK U23, Europacup voor landenteams en de Universiade. “Daar doe je het uiteindelijk voor, om in het Nederlands tenue te lopen.”

“Terugkijkend op mijn sportcarrière ben ik vooral trots op de Nederlandse titels die ik heb behaald.”

Tot 2018 was Jesper vooral actief op de 400 meter horden, waar hij een persoonlijk record van 50,23 seconden noteerde. “Toen ik daarmee stopte, mistte ik al snel een doel om naartoe te werken. Ik zocht een nieuwe uitdaging. Dat werd de 800 meter,” vertelt Jesper. Hij sloot zich aan bij de groep van Jos om te kijken wat hij er op deze afstand uit kon halen. Vorig jaar scherpte hij in Oordegem zijn persoonlijk record aan tot 1:50.53. Daarna kreeg hij last van een heupblessure en zijn achillespezen, waardoor hij niet meer op niveau kon trainen. Het indoorseizoen sloeg Jesper over en ook tijdens het outdoorseizoen lukte het hem niet om zijn pijntjes onder controle te krijgen. “Mijn motivatie werd minder en het plezier nam af. Ik vind dat je als atleet van Running Team Brabant een bepaalde commitment moet hebben, daar kon ik niet meer aan voldoen. Al vrij snel besloot ik er een punt achter te zetten. Het is niet makkelijk om te accepteren, maar uiteindelijk de beste keuze.”

“Ik haal veel plezier uit training geven en vind het fijn dat ik daar nu mijn volledige focus op kan richten.

Dat je Jesper niet meer aan de startlijn van een baanwedstrijd zal zien, betekent niet dat hij Running Team Brabant verlaat. Integendeel zelfs. Hij zal Jos en Tonnie als trainer gaan ondersteunen. “Ik haal veel plezier uit training geven en vind het fijn dat ik daar nu mijn volledige focus op kan richten. Ik hoop mijn ervaring in te zetten om atleten vooruit te helpen. Met name op het gebied van snelheid, techniek en het mentale aspect.”